קיימות – קצת היסטוריה
קיימות
המושג קיימות במשמעותו הפשוטה מתייחס לשמירה על מצב קיים לאורך זמן. מושג זה לקוח מתחום האקולוגיה המתאר מערכת אקולוגית ברת קיימא, שהכוונה בכך היא שפוריותה וחיוניותה נשמרים לאורך זמן.
אנשים רבים אינם מודעים לעובדה שהמערכות הביולוגיות והאקולוגיות בטבע חיוניות ביותר לבני האדם, ושמירה עליהן מהווה בסיס להמשך קיומן של מערכות סביבתיות, חברתיות וכלכליות.
לאורך כל ההיסטוריה, מערכות אקולוגיות נשלטו על ידי האדם אך במידה מועטה יחסית. בראשית המאה ב-17, עם פרוץ המהפכה התעשייתית, שהובילה לשימוש בחומרי גלם נגישים, האדם החל להרוס שלא במודע מערכות אקולוגיות הקיימות בטבע. בתחילת המאה ה-20, מדענים החלו להבחין בנזק שנגרם לסביבה כתוצאה ממעשיו של האדם. פגיעה בחור האוזון, זיהום סביבתי, פגיעה במקורות המים, הם רק חלק מתוצאות הפרת האיזון האקולוגי העדין. שמירה על קיימות מפחיתה את הנזק שעשה האדם ושומרת על המשאבים הזמינים הקיימים בטבע.
שמירה על קיימות – מה אפשר לעשות?
ככלל, יש שתי דרכים עיקריות להפחית את הנזק שנגרם כתוצאה ממעשי האדם.
הראשונה, הינה ניהול סביבתי. שהכוונה במושג זה הוא ללמוד ולהעריך את מצב החומרים על פני כדור הארץ. מומחים בתחום מדעי הטבע והסביבה יודעים להעריך מה כמות החמצן הנמצאת באטמוספירה, אילו דברים משפיעים על מחזור המים ועל כמות המים על פני כדור הארץ ועוד ועוד. במסגרת הניהול הסביבתי, חוקרים המדענים ואנשי המקצוע העוסקים בתחום אחר מידע שיוביל לניצול המשאבים באופן מושכל יותר ובד בבד למזעור הנזקים שכבר נוצרו.
הדרך השנייה לשמירה על הקיימות הסביבתית, היא באמצעות ניהול הצריכה האנושית. כאמור, בעקבות המהפכה התעשייתית חל שינוי בצריכה האנושית והאדם החל לייצר יותר פסולת. כשייצור הפסולת עובר את יכולת קליטת הפסולת של הסביבה, הפסולת פוגעת במערכות אקולוגיות חיוניות. ניהול הצריכה האנושית עוסקת בשיטות שונות לשמירת המשאבים החיוניים הללו. לדוגמא- מחזור והתפלת מים, שימוש בחומרים אורגניים ובטוחים לסביבה כתחליף לחומרי הדברה כימיים ודשנים רעילים, מחזור בקבוקי פלסטיק ועוד.
פגיעה בסביבה- משפיעה על הכלכלה
הזכרנו קודם שפגיעה בקיימות האקולוגית על פני כדור הארץ עלולה לגרור תוצאות סביבתיות לא נעימות, אך הפגיעה הרצינית היא בכלכלת העולם.
הכלכלה ברחבי העולם מסתמכת על משאבים מתכלים, ומשאבים מתכלים כשמם כן הם – מתכלים, נגמרים. לדוגמא- האדם מייצר דלק מחומרים זמינים, אך החומרים הזמינים עלולים להיגמר בשלב כלשהו. והדברים מובנים – אין מכונית שלא זקוקה לדלק, ואין מפעל שלא עובד עם מכונות. כשהאדם מכלה במו ידיו את המשאבים הטבעיים, כלכלת העולם עלולה להינזק.
לסיכומם של דברים, יש לשמור על הקיימות האקולוגית על פני כדור הארץ על מנת לאפשר חיים פוריים ותקינים.